Kaki - zlato jabolko jeseni - Almima Embal d.o.o.
Kaki, ki ga poznamo tudi kot zlato jabolko, je eden najbolj posebnih jesenskih sadežev. V Aziji velja za simbol miru, pri nas pa ga vse bolj odkrivamo kot sadež z izjemnimi hranilnimi vrednostmi in okusom. Njegovi oranžni plodovi so prava paša za oči in bogat vir vitaminov, vlaknin in antioksidantov. Čeprav ga nekateri zaradi trpkosti ne marajo, pa pravilno zrel kaki razvije edinstveno sladkobo, ki navduši tudi največje skeptike.
Kaki - zlato jabolko jeseni - Almima Embal d.o.o.

Kaki vanilija – trdoužitna sorta, ki osvaja kupce

Med najbolj priljubljenimi sortami pri nas je kaki vanilija. To ime se je uveljavilo za skupino trdoužitnih sort, ki jih lahko jemo, ko so še čvrsti. To je velika prednost, saj kupcem ni treba čakati, da plod omedeni, kar je pogosto razlog, da klasični kaki marsikomu ni všeč. Čeprav vanilija pri nas uspeva v manjšem obsegu, jo veliko uvozimo iz Španije, kjer z uporabo posebnih tehnik (npr. zorenje s CO₂) dosegajo, da plodovi ostanejo čvrsti in brez trpkosti.

Kdaj obrezujemo kaki

Veliko lastnikov dreves se sprašuje, kdaj obrezujemo kaki. Najprimernejši čas je v poznem zimskem ali zgodnjem pomladnem obdobju. Obrezujemo, ko drevo miruje – takrat odstranimo poškodovane in suhe veje ter uredimo krošnjo, da bo dovolj zračna. Pomembno je vedeti, da ima kaki zelo krhke veje, zato bodimo pri obrezovanju in obiranju plodov izjemno previdni.

Zakaj kaki odvrže plodove

Pogost pojav je, da kaki odvrže plodove, še preden dozorijo. Razlogi so različni:

- naravno redčenje,
- prenizke temperature v poletnem času,
- pomanjkanje oprašitve,
- stres zaradi suše,
- neuravnoteženo gnojenje.

Več semen v plodu pomeni, da bo ta bolj obstojen in manj nagnjen k odpadanju.

Kaki drevo

Kaki drevo izvira iz Kitajske, kjer ga gojijo že tisočletja. Danes uspeva v številnih državah z zmerno klimo. Pri nas ga največ najdemo na Vipavskem, v Brdih in na Krasu. Drevo lahko doseže tudi 10 metrov višine. Njegove veje so občutljive, zato plodove vedno obiramo ročno.

Bolezni kakija

Na srečo ima kaki zelo malo bolezni in škodljivcev. V Sloveniji velja za eno redkih sadnih vrst, ki skoraj ne potrebuje škropljenja. Občasno se lahko pojavijo glivične pegavosti ali koreninska gniloba, a ob pravilni oskrbi pridelek ostaja stabilen.

Kdaj je kaki zrel

Kako vemo, kdaj je kaki zrel? Sorte, kot je kaki Tipo, so užitne šele, ko plod omehča in izgubi trpkost. Sorte, kot je kaki vanilija, pa lahko jemo trde. Če želimo pospešiti zorenje, plodove zapremo v škatlo skupaj z jabolkom, ki sprošča etilen in poskrbi za hitrejše omedenje.

Vrste kakija

Vrste kakija delimo glede na užitnost plodov:
1. Trdoužitni (užitni že v tehnološki zrelosti, npr. kaki vanilija).
2. Užitni le oplojeni (npr. kaki Tipo).
3. Vedno trpki, užitni le omedeni.
4. Vedno trpki, ki zahtevajo dodatno obdelavo (npr. s CO₂).

Slovenski kaki

Največ pridelave predstavlja slovenski kaki Tipo, ki dozori v novembru. Slovenski pridelovalci ga cenijo, ker je sadež prilagojen našim pogojem in ne potrebuje posebne zaščite. Vipavska dolina je s svojimi prireditvami postala pravo središče kakija pri nas.

Kaki sorte – pestrosti nikoli ne zmanjka

Poleg sorte Tipo in trdoužitnih vanilij pri nas najdemo tudi sorte Jiro, Cioccolatino, Rojo Brillante in druge. Vsaka se razlikuje po barvi mesa, stopnji trpkosti in načinu uživanja. Izbor sorte vpliva na to, ali bomo kaki jedli trd, mehki ali obdelan s posebnimi postopki.

Kaki zdravje – jesenska zakladnica vitaminov

Kaki je prava zakladnica zdravja. Vsebuje vitamine A, C in E, ki krepijo imunski sistem, ter kalij, ki je pomemben za srce in ožilje. Poleg tega je bogat z vlakninami in antioksidanti, ki ščitijo telo pred prostimi radikali. Povprečen plod tehta okoli 200 g in ima približno 140 kcal.

Ker vsebuje veliko naravnega sladkorja, je priporočljivo uživanje v zmernih količinah. Dva kakija na dan sta idealna malica, ki nasiti in hkrati prinese obilje hranilnih snovi.

Embalaža za kaki – kako pravilno obirati in shranjevati

Kakiji zorijo oktobra in novembra, obirati pa jih moramo obvezno pred prvo slano. Plodove nabiramo ročno, tako da jih rahlo privzdignemo, nikoli pa drevesa ne tresemo. Zaradi krhkih vej bi tako hitro povzročili škodo na drevesu in izgubili pridelek.

Plodove po obiranju zlagamo v plitve zaboje, največ v dvojne plasti. Če so plodovi naloženi previsoko, se pod lastno težo hitro poškodujejo, kar skrajša njihovo obstojnost. V zaboje se postavi vložke za zaboje. Manjše količine kakija pakiramo v plastično ali kartonsko embalažo.  Pravilno obiranje in embalaža tako močno vplivata na kakovost in uporabnost pridelka. 

Kaki ni le sadež, temveč simbol miru, zdravja in jesenske obilnosti. Od mehkih sort, ki se topijo v ustih, do trdoužitnih, ki jih lahko jemo takoj s police – vsak ljubitelj sadja bo našel svojo najljubšo vrsto. V Sloveniji ga največ pridelamo na Vipavskem, a ob pravih pogojih uspeva tudi drugje.

Z izbiro prave sorte, redno nego in previdnim obiranjem boste poskrbeli, da bo vaše kaki drevo vsako jesen bogato obrodilo. In ko boste v roki držali oranžen plod, boste razumeli, zakaj mu pravijo tudi zlato jabolko.

Več o vzgohi kakija preberite tukaj.
O razliki med vrstami kakija preberite pa na tej povezavi.

Objavljeno dne: