Organizacija piknika se na prvi pogled zdi preprosta – dokler se ne začnejo vprašanja: Koliko čevapčičev na osebo? Katero meso izbrati? Kako vse skupaj shraniti in zapakirati, da bo ostalo sveže in pregledno? Za vas smo pripravili priročno tabelo količin mesa za piknik, skupaj s priporočili za ustrezno embalažo za meso – tako surovo kot pečeno. Idealno za gostince, catering, organizatorje dogodkov in vse, ki piknike jemljete resno. Organizacija piknika se na prvi pogled zdi preprosta – dokler se ne začnejo vprašanja: Koliko čevapčičev na osebo? Katero meso izbrati? Kako vse skupaj shraniti in zapakirati, da bo ostalo sveže in pregledno?Za vas smo pripravili priročno tabelo količin mesa za piknik, skupaj s priporočili za ustrezno embalažo za meso – tako surovo kot pečeno. Idealno za gostince, catering, organizatorje dogodkov in vse, ki piknike jemljete resno.Koliko mesa na osebo za piknik?Količina mesa je odvisna od več dejavnikov – števila odraslih in otrok, trajanja piknika, dodatne ponudbe (solate, kruh, sladice), in ali gre za kosilo ali bolj prigrizek.Spodnja tabela naj služi kot okvirno vodilo:Vrsta mesaPriporočena količina na odraslo oseboPriporočena količina na otrokaČevapčiči250–300 g (cca. 10–12 kosov)120–150 gMlada svinjina (rebrca, vratovina)250–300 g150 gPiščančje perutničke200–250 g100–150 gKlobase za žar200–250 g100–150 gMešano meso (kombinacija)300–350 g150–200 gNasvet: Dodajte približno 15–20 % dodatka za “rezervo”, če pričakujete lačne goste ali daljše druženje.Želite natančno količino glede na število oseb? Uporabite Žarkulator – kalkulator za količino mesaKako pravilno shraniti in zapakirati meso za piknik?Pri shranjevanju mesa sta ključni higiena in preglednost, še posebej pri večjih količinah. Uporaba ustrezne embalaže vam lahko prihrani precej skrbi. Za surovo meso priporočamo:PET posodice s pokrovom – prozorne in zanesljivo zaprte, idealne za mesnice, restavracije in domačo uporabo.Stiropor pladnji – za lažji transport.Vakuumske vrečke – podaljšajo svežino brez zamrzovanja (če imate vakumirko).Folija za živila – praktična rešitev za ovijanje manjših kosov ali ločevanje mesa po plasteh. Odlična za preprečevanje navzkrižne kontaminacije.Nosilne vrečke in vrečke v bloku – za dodatno zaščito ali transport.Izolirne torbe – ohranjajo nizko temperaturo med prevozom. Za pečeno meso priporočamo:Alu pladnji – odlični za serviranje na prostem. Lahki, toplotno obstojni in primerni za reciklažo.Alu posodice s pokrovom – idealne za transport že pečenega mesa ali marinad.Alu folija – vsestranska pomoč za ovijanje pečenega mesa, zadrževanje toplote in zaščito pred izsušitvijo. Odlična tudi za zavijanje ostankov hrane po dogodku.Bonus nasvet:Meso razporedite po vrstah že doma!- Uporabite etikete ali barvne pokrovčke (svinjina, piščanec, čevapčiči …), da se na lokaciji izognete zmedi.- Med plasti položite peki papir ali folijo za živila, da bo serviranje hitro in pregledno.:Piknik brez dobre organizacije se lahko hitro spremeni v kaos. A z natančno izračunanimi količinami mesa, primerno embalažo za transport in shranjevanje ter dovolj prostora v hladilni torbi ali prtljažniku bo vse potekalo brez zapletov. Tako boste poskrbeli, da bo meso vedno ravno pravšnje, lepo postreženo, varno shranjeno – in seveda okusno!Objavljeno dne: 01.07.25