Cart0Item(s)

Vaša košarica je prazna

Product was successfully added to your shopping cart.

Vakuumsko pakiranje živil: kako deluje in zakaj je koristno

Vakuumsko pakiranje je način shranjevanja živil, pri katerem se iz vakuum vrečke ali posode pred zapiranjem odstrani ves zrak. Ta postopek ne le podaljša rok trajanja živil, temveč tudi ohranja svež okus živil. Vakumiramo lahko z aparati za vakuumsko pakiranje ali s preprosto ročno črpalko.

Vakuumsko pakiranje živil: kako deluje in zakaj je koristno

Vakuumsko pakiranje je način shranjevanja živil, pri katerem se iz vakuum vrečke ali posode pred zapiranjem odstrani ves zrak. Ta postopek ne le podaljša rok trajanja živil, temveč tudi ohranja svež okus živil. Vakuumiramo lahko z aparati za vakuumsko pakiranje ali s preprosto ročno črpalko.

Zakaj je dobro, da živila vakuumsko zapakiramo?

Ker je zrak “sovražnik svežine”in z vakumiranjem ustvarimo zaprto okolje. Tako lahko hrana zdrži do petkrat dlje, kot če bi ostala nezatesnjena. Vakuumsko zapiranje ne pomaga le pri daljši obstojnosti živil, ampak tudi pri ohranjanju okusa in hranilnih vrednosti živil. Ko je hrana izpostavljena zraku, začne izgubljati okus in hranilne snovi. Če pa je hrana vakuumsko zaprta, ohrani svoj okus in hranilne snovi, zato je tudi bolj zdrava za uživanje. Poleg tega vakuumsko zaprta živila zavzamejo manj prostora pri shranjevanju.

Katera živila najpogosteje vakuumsko zapakiramo?

1. Meso in mesni izdelki: Meso je ena najboljših živil za vakuumsko pakiranje, saj lahko zdrži več mesecev, ne da bi se pokvarilo. To še posebej velja za mleto meso, ki se lahko hitro pokvari, če ni pravilno shranjeno.

2. Zelenjava: Vakuumsko zapiranje zelenjave je odličen način, da zelenjava ostane dlje časa sveža. To je še posebej koristno, kadar imate zelenjavo, ki se začenja kvariti, vendar je še ne želite zavreči.

3. Oreščki in semena: Orehovi in semena lahko hitro zgnijejo, če jih ne shranjujete pravilno. Z vakuumskim zapiranjem jih boste ohranili sveže dlje časa.

4. Kava: Če kavna zrna niso ustrezno zaprta, lahko po nekaj tednih izgubijo svoj okus. Z vakuumskim zapiranjem boste ohranili njihov okus, zato boste lahko dlje časa uživali v kavi svežega okusa.

5. Čaj: Čajni lističi lahko prav tako kot kava sčasoma izgubijo svoj okus, če niso ustrezno zaprti. Z vakuumskim zapiranjem boste ohranili njihov okus, zato boste lahko dlje časa uživali v svežem okusu čaja.

Za vakuumiranje potrebujete rebraste vakuum vrečke in aparat za vakuumsko pakiranje.

1. Živilo predhodno dobro pripravite in ga položite v vakuum vrečko.Pomembno je, da okoli živila pustite dovolj prostora, da se zrak lahko popolnoma iztisne iz vrečke.

2. Vrečko zaprite v skladu z navodili proizvajalca. To običajno pomeni, da odprti konec vrečke položite na ploščo za zapiranje in zaprete pokrov aparata za vakuumiranje.

3. Vklopite vakuumski aparat ter počakajte, da opravi svoje delo. Odvisno od modela lahko to traja od nekaj sekund do minute.

4. Ko je cikel končan, zaprto vakuum vrečko odstranite iz vakuum naprave in preverite, ali ne prihaja do uhajanja zraka. Če je vse v redu, vakuumsko zapakirano hrano shranite v hladnem in temnem prostoru, do uporabe.

Če uživate v pripravi mesnih izdelkov, polizdelkov, kuhanju in pripravi obrokov, potem je vakuumiranje za vas odlična rešitev. Z vakuumskim pakiranjem lahko hrana zdrži dlje in je bolj svežega okusa, kar vam lahko na dolgi rok prihrani čas in denar.

Za več informacij glede aparatov za vakuumiranje in vakuum vrečk, nas lahko pokličete na telefonsko številko +386 5 330 39 30, ali na mobilno številko +386 51 633 453

ali pa nam svoje naročilo pošljite preko elektronske pošte na info@almima-embal.si.

.